Cultura
XIII GUARDÓ FRANCESC FERRER I PASTOR A MAVI MESTRE
La Mancomunitat de Municipis de la Safor concedeix el XIII guardó Francesc Ferrer i Pastor a Mavi Mestre
21/09/2018

El Guardó Ferrer i Pastor és la màxima distinció creada per la Mancomunitat per a reconéixer l’especial tasca o labor realitzada per persones, institucions, associacions, empreses o col·lectius de la Safor que en les seues activitats ja siguen artístiques, culturals, esportives, cíviques, professionals o investigadores hagen destacat d’una forma pública i notòria, afavorint els interessos de la Safor i el seu progrés cultural, econòmic o social en general.

 

En el Plenari realitzat el 19 de juny i per unanimitat es va concedir el XIII Guardó Francesc Ferrer i Pastor 2018 a Mavi Mestre, per ser la primera dona que accedeix al Rectorat en els més de 500 anys d'història de la Universitat de València.

 

Aquest Guardó no té dotació econòmica. Consta d'una escultura que simbolitza la comarca de la Safor-Valldigna dissenyada i creada per l'artista valler Josep Enric Grau.

 

L’acte de lliurament del Guardó, junt al XXVII Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor 2018 (a Maria Josep Escrivà, del Grau de Gandia), serà el divendres, 5 d’octubre, a la localitat de la Font d’en Carròs, coincidint amb el centenari del naixement de Francesc Ferrer i Pastor.

 

En anteriors edicions va ser atorgat a:

Edició Any Destinatari
I 2001 Francesc Ferrer i Pastor (a títol pòstum)
II 2002 Col·lectiu de Mestres de la Safor
III 2006 Grup de Danses Trapig de Beniarjó
IV 2007 Escola Politècnica Superior de Gandia (Universitat Politècnica de València)
V 2008 Joan Pellicer (a títol pòstum)
VI 2009 Pluja Teatre
VII 2010 Josep Piera
VIII 2011 Francisco Brines
IX 2013 Grupo Dulcesol
X 2015 Antonio Pellicer Martínez
XI 2016 Waldo Vila Gilabert
XII 2017 Pura Muñoz Cánoves

 

Maria Vicenta Mestre Escrivà (Oliva, 1956), coneguda com a Mavi Mestre, és la rectora de la Universitat de València des de març de 2018, primera dona en arribar a este càrrec en la història d'esta institució. Catedràtica de Psicologia Bàsica, ha format part dels equips de govern de l'anterior rector Esteban Morcillo.

Mavi Mestre va nàixer a Oliva al si d'una família dedicada a l'activitat agrícola. Va cursar els seus estudis en l'institut Gregori Maians de la seua ciutat natal i va aconseguir una beca salari per a estudiar en la Universitat de València. En 1978 va obtenir la Llicenciatura en Filosofia i Ciències de l'Educació, en les especialitats de Psicologia i de Ciències de l'Educació. A més, va ser distingida amb el Premi Nacional als millors becaris i amb el Premi Extraordinari de Llicenciatura. Doctora en Psicologia per la Universitat de València, en 1981, va obtenir també el Premi Extraordinari de Doctorat.

Casada i mare de dues filles, Mavi Mestre sempre ha defensat la importància de la conciliació entre la vida personal i familiar amb les activitats professionals, i ha treballat contra les bretxes que han
imposat sostres de vidre a la incorporació de la dona a l'activitat professional.

 

Activitat docent

Va començar la seua trajectòria docent en la Universitat de València en 1978 com a professora contractada fins que va accedir a una plaça de professora titular en 1986. Des de 2001 és catedràtica de Psicologia Bàsica. La seua activitat docent se centra en matèries dedicades a l'estudi de la família i d'adolescents en risc d'exclusió social, que imparteix en titulacions de grau i màster de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, però també en altres universitats espanyoles i estrangeres. Té reconeguts sis quinquennis docents.

 

Activitat investigadora

En la seua vessant investigadora destaca, entre altres projectes, per dirigir com a investigadora principal el grup ISIC (Institutos Superiores de Investigación Cooperativa) sobre enfortiment personal, inclusió social i qualitat de vida, dins del programa per a la creació i enfortiment de xarxes d'investigació d'excel•lència. Dins del programa PROMETEO d'excel·lència científica ha dirigit un projecte sobre ‘Factors de protecció i de vulnerabilitat en l'adolescència davant de l'agressivitat i el consum de drogues: Un estudi longitudinal i transcultural’, coordinat amb la Universitat de Missouri i el CONICET de Buenos Aires (2011-2014). En l'actualitat, i dins del programa PROMETEU II, dirigeix el projecte ‘Competència socioemocional i personal com a prevenció de la conducta desadaptada:
una proposta d'avaluació i intervenció’.

És autora de més 160 articles en revistes nacionals i internacionals, la majoria indexades en el Science Citation Index i amb elevats factors d'impacte en el camp de la Psicologia. Ha publicat 23 llibres i 49 capítols de llibres en editorials espanyoles i estrangeres, i ha dirigit 19 tesis doctorals. Té reconeguts sis sexennis d'investigació.

 

Gestió acadèmica

Sempre ha defensat i fomentat, en primera persona, l'accés de les dones als càrrecs de responsabilitat i la conciliació de la vida professional i familiar amb les activitats professionals. És membre del Claustre i ha estat secretària del Departament de Psicologia Bàsica (1994-1998), vicedegana de la Facultat de Psicologia (2001-2002), degana de la Facultat de Psicologia (2002- 2006) i vicerectora d'Estudis (2006-2010) i vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat de la Universitat de València (2010-gener 2018). En àmbit nacional, és secretària executiva de la Comissió Sectorial d'Assumptes Acadèmics i de la de Sostenibilitat de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

 

Impuls a programes singulars

És directora i impulsora del Programa MOTIVEM, que comprén una escola de formació del professorat, i que té per objectiu potenciar la generació d'idees emprenedores en equip per part de l'alumnat, per a motivar-los i fomentar l'esperit emprenedor i la creació de noves empreses per part dels titulats universitaris. Dirigeix la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat de la Universitat de València, que vetla pel principi d'igualtat d'oportunitats i coordina tots els programes d'atenció a les persones amb necessitats especials derivades d'una condició de discapacitat.

 

Informa Gabinet de premsa de la Mancomunitat de Municipis de la Safor

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31